Melem protiv akni i bubuljica

1.400 рсд

Melem neguje kožu i deluje u kožnim promenama različite etiologije. Posebno je izraženo dubinsko delovanje koje blagotvorno utiče na prisutne promene kože. Dolazi do sazrevanja već nastalih akni i bubuljica i sprečava nastanak novih.
Vreme dostave do 3 dana
Besplatna dostava za 5 ili više poručena melema

Pored hladno ceđenog maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska, i još 10 lekovitih biljaka, Brđanski za oštećenu kožu sadrži etarska ulja čajnog drveta i lavande.

„Ukoliko se budete pridržavali detaljnog upustva za upotrebu, efekti melema će biti maksimalni“

Akne vulgaris – lojne (sebacealne) žlezde prepunjene sadržajem (sebumom).

Nastaju zbog:

– nemogućnost izlivanja sebuma iz lojne žlezde na površinu kože, jer je izvodni kanal sužen ili zapušen

– preteranog stvaranja sebuma koji zaostaje u lojnoj žlezdi, uglavnom pod uticajem testosterona (androgena)

– preteranog razmnožavanja Propionibacterium acnes – bakterije koja je normalni stanovnik kože (saprofit) i u uobičajenom broju ne oštećuje kožu; kada se prenamnoži ponaša se kao patogena bakterija, pravi infekciju i pokreće zapaljenje.

Pod aknama se u narodu podrazumevaju promene koje su iznad površine kože, zapaljene (bolne, crvene) i gnojne.

Bubuljicama se smatraju slične promene, samo manje.

Otvoreni komedoni su ono što zovemo mitiserima i oni ne pokazuju znake zapaljenja (bol, crvenilo). Vidimo ih kao crnu tačkicu.

Komedoni mogu biti i zatvoreni kada ih, kada ih pipamo kao klikerčić ispod površine kože koji ako ne boli dalje se ne komplikuje, a ako boli prelazi gnojne akne.

Dermatološki, sve su ovo akne vulgaris.

Samo se zatvoreni komedoni ne komplikuju infekcijom sa Propionibacterium acnes i sladstvenim zapaljenjem. Zato je najvažnije delovati na infekciju i zapaljenje.

Zajednički aktivni princip etarskog ulja čajnog drveta i lavande je 1,8-cineol (eukaliptol, kajeputol). Pored ovog aktivnog principa, etarsko ulje lavande ima aktivni princip linalol i kamfor, a etarsko ulje čajnog drveta – terpinen-4-ol.

Svi imaju antimikrobno dejstvo (antibakterijsko, antivirusno, antimgljivično), antiinflamatorno (protivupalno) i imunomodulatorno (poboljšava odbranu organizma).

Mehanizam dejstva za zasniva na:

1. antimikrobnom (antibakterijskom) dejstvu aktivnih sastojaka etarskog ulja čajnog drveta i lavande, kojim se uništava Propionibacterium acnes.

2. antiinflamatornom dejstvu – koje smanjuje nekorisnu zapaljensku reakciju a time i crvenilo (rubor), bol (dolor), otok (tumor), oštećenje funkcije (functiolaesa).

3. imunomodulatornom dejstvu – povećava sposobnost borbe organizma sa mikroorganizmima u infekcijama kože.

4. Etarsko ulje lavande posebno ubrzava epitelizaciju tj zarastanje okom vidljivih (makro) i nevidljivih (mikro) oštećenja kože, tako da se defekt kože što pre prekrije..

Imunomodulatorno dejstvo 1,8-cineola ispoljava se najviše kroz povećanje fagocitne sposobnosti monocita i makrofaga, vrste leukocita, krvnih ćelija koje učestvuju u odbrani organizma. Fagocitna sposobnost je jedan od načina uništavanja mikroorganizama i tumorskih ćelija.

Aktivni principi osim antibakterijski deluju i antivirusno i anntigljivično na kožu, što im je sporedan ali važan efekat.

Uticaj aktivnog principa etarskog ulja čajnog drveta i lavande je najveći na mestu primene, ali ista dejstva, samo blaža, ima na ceo organizam jer je lako prolazi kroz kožu i ulazi u limfotok i krvotok.

Apsolutna kontraindikacija:

Preosetljivi (alergični) na neku komponentu preparata.Naši korisnici nisu prijavili neželjena dejstva.