Sastavi melema

 • BOKVICA – plantago major

  U svim organima biljke Bokvice ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina, tirozinaze i koagulaze. U listu ima oko 4% tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida.
  U semenu ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

 • ČIČAK – Arctium

  Koren čička je depurativ, dijaforetik, diuretik, stomahik, antiflegmatik, oreksigenik. Najčešće se koristi kao sredstvo za izbacivanje viška tečnosti, protivupalno i stimulativno sredstvo u stvaranju i izlučivanju žuči.
  U obliku dekokta spolja se upotrebljava kod ekcema, čireva, sifilisa, gonoreje i kod reume. Postoje podaci da daje dobre rezultate kod psorijaze. U narodnoj medicini koren čička je veoma popularan za lečenje bolesti korena kose, ispiranjem nezasladenim odvarom.
  U korenu čička se nalazi do 45% inulina, sluzi u kojima dominiraju ugljeni hidrati, male količine etarskog ulja (sa više od 60 identifikovanih supstancija), sitosterol, stigmasterol, fitoncida, gorke materije i dr.

 • Etarsko ulje ČAJNOG DRVETA

  Deluje kod virusnih oboljenja, virusnih bradavica, herpesa, genitalnih infekcija, cistitisa, upale sinusa, upale grla, angine, afti, akni, svih vrsta rana, uboda insekata, gljivičnih oboljenja stopala, noktiju i opekotina.
  Primena etarskih ulja datira još iz starog Egipta. Egipćani su poklanjali veliku pažnju higijeni i zdravlju. Oni su poznavali delovanje aromatičnih materija na psihu i telo ljudi. Etarskim uljima lečili su bolesti živaca i depresiju. Isparavanje etrarskih ulja oplemenjuje klimu, stvara ugodniju atmosferu, jača imunitet i smanjuje umor.
  Upotrebom etarskih ulja možemo povećati radni učinak, seksualnu želju i koncentraciju, kao i da baktericidnim delovanjem smanjimo sposobnost bakterija da prodru u organizam. U melemu protiv Akni i Bubuljica se nalazi etarsko ulje ČAJNOG DRVETA koje ima sledeće osobine: jako dezinfekcijsko (12 puta jače sredstvo od fenola), antiseptičko delovanje, baktericidno, fungicidno, virucidno, antispazmodično, antiinflamatorno, imunostimulativno, antiparazitično.

 • Etarsko ulje LAVANDE

  Protivupalno i antibakterijsko dejstvo etarskog ulja lavande korisno je kod infektivnih bolesti disajnih puteva, probavnog trakta (upala debelog creva, zarazna dijareja, zapaljenje creva, paraziti i crevne gliste), urogenitalnog sistema (upala mokraćnog mehura, venerična oboljenja, eliminiše menstrualne tegobe), usna duplja (čir, ciste, afte, upala desni) i kože (rane, povrede, opekotine, crvenilo kože, infekcija), za bolove uopšte (smanjuje ili eliminiše glavobolju, reumatske bolove u mišićima.

 • Etarsko ulje LIMUNA

  U melemu protiv Hemoroida se nalazi etarsko ulje LIMUNA koje ima sledeće osobine:
  Aktivira i pojačava odbrambene snage organizma time što pospešuje stvaranje belih krvnih zrnaca. Svojim sastojcima ovo etarsko ulje pomaže kod prehlade i gripa.
  Deluje na sistem za varenje, stimuliše rad jetre i pankreasa, protiv dijareje i suzbija crevne parazite, korisno je kod proširenih vena, hemoroida i arterioskleroze, protiv infekcije usne duplje, i upale desni.

 • HAJDUČKA TRAVA – Achillea milleofoium

  Hajdučka trava sadrži vitamin K, etarsko ulje, gorku materiju ahilein, flobatanin, ijanogenetsku glikozidu, akonitne kiseline i gume. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog azulena, što zavisi od fiziološkog varijeteta i načina i vremena destilacije. Sadrži cineola, pinena, kariofilena, tujona, borneola, mravlje i valerijanske kiseline i dr.

 • KANTARION – Hypericum perforatum

  Kantarion Ima mešovitog tanina u kome preovlađuje katehinski, sadrži etarskog ulja, smole, antocijana, crvenu boju hipericin, karotena i flavonoidnih heterozida (hiperozida, rutozida, kvercitrozida i drugih od kojih potiče žuta boja), holina, vitamina C i tragove alkaloida.
  Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja; sastoji se od kadinena i drugih seskviterpena, estara izovalerijanske kiseline i malo azulena.

 • KIČICA – Centaurii herba

  Narodu je poznata kao ger, gorka kitica, gorko zelje, grozničavka itd. Istočni narodi smatrali su je čudotvornom, a kineski pripovedači, inspirisani lekovitim dejstvima, prenosili su sa generacije na generaciju, predivne priče o moćnoj kičici.
  Sastav: sadrži gorke heterozide: geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid i dr. Nađeno je oko 0,6 do 1% alkaloida, među kojima je glavni gencijanin. Najviše gorčine ima u stabljici, manje u cvetu, a najmanje u listu.

 • KOPRIVA – Urtica dioica

  Kopriva je narodni lek, preventivno sredstvo i hrana. Cenili su je još Rimljani. Za koprivu su vezana mnoga narodna lečenja, verovanja, sujeverja i običaji. Kopriva raste kao korov po zapuštenim mestima. U listu ima tanina, mnogo soli i hlorofila, mravlje, sirćetne i maslačne kiseline, karotena, fitosterola, lecitina, mnogo vitamina C i K, sluzi, voska i kremene kiseline.
  U svojim žarama kopriva ima acetilholina i histamina koji već u količini od 1/10.000 mg žare i peku. Prisustvo glikokinina bi moglo objasniti i opravdati upotrebu koprive protiv šećerne bolesti.

 • Maslinovo ulje

  U našim melemima se koristi hladno ceđeno MASLINOVO ULJE izuzetne čistoće i kvaliteta. Uvezeno je iz Grčke sa svim potrebnim sertifikatima o poreklu i kvalitetu. Kombinacijom čuvenog kvaliteta grčke masline i sistema prerade po italijanskoj tehnologiji dobili smo maslinovo ulje koje u potpunosti odgovara tehnologiji proizvodnje melema.To su pokazale hemiske i mikrobiološke analize u republičkom zavodu za zaštitu zdravlja.Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu ovo hladno ceđeno maslinovo ulje je postalo ključni sastojak prirodne kozmetike.
  Kako je ovo maslinovo ulje u našim melemima zastupljeno u visokom procentu, veoma je važno meleme čuvati na temperaturi do 25°C kako se peroxidni broj ulja nebi promenio, što utiče na vek trajanja melema.

 • NEVEN

  Neven se upotrebljava spolja i iznutra, više u narodnoj nego u naučnoj medicini. Neven je blag antiseptik. U obliku čaja, tinkture ili masti upotrebljava se za lečenje nekih kožnih bolesti, osobito impetiga, opekotina, čireva, lišaja, uboda osa, za znojenje itd.
  U osušenom cvetu nevena ima etarskog i masnog ulja, kaučuka, smole i raznih karotenoidnih boja, sluzi, šećera, belančevina, fitosterola, salicilne kiseline, enzima i raznih soli.

 • PREČICA – Lycopodium clavatum

  Prečica (truska ili spore) crvotočine upotrebljava se posipanjem obolelih delova kože, posebno u bolesnika koji su prinudjeni da dugo vremena leže u krevetu.

 • RASTAVIĆ – Equisetum telmateia

  Rastavić ima kremene kiseline, saponina ekvizetonina, koji se u vodi rastvara, a hidrolizom se razlaže na levulozu, arabinozu i kristalni aglikon ekvizatogenin. Ima još i akonitne, oksalne i jabučne kiseline, smole, tanina, pektina, flavonskih neterozida, vitamina C, karotenoida i gorke supstancije.

 • RUSA – Chelidonium majus

  Biljka i njen sok sadrže alkaloide, koji su bliski alkaloidima opijuma. Svež sok i infuz imaju baktericidno i fungicidno dejstvo (protiv patogene gljivice Trihofiton). Kad se živa biljka ozledi, iz nje curi narandžast mlečni sok, njegova Ijutina, gorčina i otrovnost odavno su privukli pažnju i zbog toga se upotrebljava za lečenje raznih bolesti od najdavnijih vremena do danas. Biljka ili njen mlečni sok sadrži: smole, nešto etarskog ulja i desetak raznih alkaloida: helidondna, homohelidonina, heleritrina, sangvinarina i dr. Alkaloidi su derivati izohinolina i bliski alkaloidima opijuma.
  U biljci ima još i organskih kiselina: jabučne, limunove itd. Helidonin je glavni alkaloid. Deluje sedativno, slično papaverinu.

 • VOSAK

  U proizvodnji melema koristimo dve vrste voska. U manjem procentu je to biljni vosak CANDELILLA poreklom iz severnih predela Meksika. Dobija se iz jedne vrste palme žbunastog oblika, lako je rastvorljiv u maslinovom ulju, daje stabilnost proizvodu, laku razmazivost i sjaj.
  U većem procentu se koristi čist pčelinji vosak čije je blagotvorno dejstvo na kožu od davnina poznato.
  Pčelinji vosak mora biti bez parafina, prečišćen posebnom metodom kako nebi u sastavu imao ostatke prehranjivanja, pesticida i raznih sitnih ili krupnijih delova koje pčele za sobom ostavljaju. Čist pčelinji vosak u vidu ljuspice neposredno nakon izlučivanja istvrdnjavanja je bele boje, ali nakon nešto dužeg dodira sa vazduhom može postati žućkast. Žuta nijansa boje dolozi od pigmenata čije poreklo je u polenu.
  Najveći potrošač pčelinjeg voska je kozmetička industrija.

 • ZOVA – Sambucus nigra

  Zova raste svuda, najviše po vlažnim i zapuštenim mestima, po naseljima i oko njih, po obodu šuma i šumskim prošecima. Beru se cele zovine cvetne kite po lepom i suvom vremenu, čim se cvetići počnu otvarati. Cvet sadrži heterozide koji izazivaju znojenje, sambunigrozid (cijanogenetski heterozid), flavonski heterozid rutozid, tanina, svega oko 0,025% etarskog ulja konzistencije masti nepoznatog sastava, zatim ima smole, šećera, holina, organskih kiselina i dr.
  U kori i listu ima, pored ostalog, sambunigrina – jednog alkaloida i purgativne smole. U kori ima saponina, tanina i holina. Kora je najpre blagog ukusa, a zatim gorkog i izaziva gađenje na povraćanje. Deluje purgativno, a u većoj dozi i diuretično i izaziva proliv. Od zrelih, sočnih plodova peku rakiju. U bobicama, pored šećera, imaja bučne kiseline i mnogo crveno-ljubičaste boje. Nekad se od soka izrađivao gust ekstrakt (Roob Sambuci) i upotrebljavao kao laksans. U narodu se svi delovi zove upotrebljavaju za lečenje mnogih bolesti.